Papiersoorten

Gestreken papier

De vraag naar gestreken papier (mc = machine coated) blijft onverminderd hoog: van gloss mc ofwel gesatineerd mc (glanzend papier) en silk mc (zijde mat papier) tot mat mc (mat papier) en leverbaar in gramgewichten van 90 tot 400 g/m2. Dit papier heeft een bepaalde dikte, maar is ook leverbaar met een hogere opdikking. Dit gestreken papier voelt dikker aan dan dat het gramgewicht doet vermoeden, heeft een matte uitstraling en kent een iets ruwere oppervlaktestructuur.

Naast het standaard gestreken papier zijn ook diverse karton soorten leverbaar, zoals sulfaatkarton. Dit papier is er in gramgewichten variërend van 180 tot 400 g/m2 en zelfs hoger (naam is duo) waarbij er twee lagen papier op elkaar zijn geplakt. Gramgewichten variëren van 370 tot 770 g/m2. Sulfaatkarton is er een- of tweezijdig gestreken.

De hierboven vermelde papiersoorten zijn allemaal houtvrij. Je hebt ook houthoudende papiersoorten, vooral inzetbaar bij lagere gramgewichten. Houthoudend papier is minder doorschijnend (opaciteit). Hoe lager het gramgewicht van het papier, hoe dunner het wordt en hoe meer doorschijnendheid.

Ongestreken papier

De laatste jaren is de vraag naar ongestreken papier flink gestegen. Dit heeft alles te maken met de meer natuurlijke uitstraling van het papier – het ziet én voelt meer milieuvriendelijk. De meest bekende kwaliteit is het houtvrij offset en leverbaar in gramgewichten van 80 tot 300 g/m2.

Recycled papier

Recycled papier neemt toe in populariteit dankzij de groeiende aandacht voor het milieu. Dit papier is er gestreken en ongestreken. De gramgewichten komen nagenoeg overeen met standaard gestreken en ongestreken papier. Sinds kort zijn er ook papiersoorten af te nemen volgens het ‘cradle to cradle’ principe.

Nóg veel meer papiersoorten

Hiernaast biedt Tuijtel nog specifieke soorten papier, zoals kraftliner, houtvrij schrijf, spiegelkarton, chromolux en heaven 42. Vraag ons team naar hun expertise op dit gebied!

Onze aandachtspunten bij inkoop duurzaam papier:

  • Aandacht voor energieverbruik, kernenergie, ISO 50001 (energiemanagement) t.o.v. de papierfabriek
  • Uiteraard FSC® of PEFC-gecertificeerd
  • EU Ecolabel: het milieukeurmerk van de Europese Unie voor non-foodproducten en diensten
  • Der Blaue Engel – het officiële Duitse milieukeurmerk
  • Het Nordic Ecolabel of Nordic Swan – het officiële duurzaamheidskeurmerk voor producten uit Scandinavië
  • Verhouding gerecyclede bestandsdelen papier > 100% gerecycled voor meerdere kwaliteiten
  • Chloorvrij gebleekt papier (zonder chloorgas en/of chloorverbindingen)
  • Cradle to cradle gecertificeerd papier Munken (Gold – Artic paper) en Lessebo (Silver – Igepa)

Advies voor de beste papiersoort?

Marco helpt je verder

Marco Aggelen
Marco van Aggelen salesmanager